top of page
Ieškoti

Cukraus arba gliukozes kiekis kraujyje. Kokia yra norma?

Cukraus ir gliukozės kraujo tyrimas yra viena ir ta pati analizė – gliukozės kiekis kraujo plazmoje. Laboratorinis, bendras kraujo tyrimas, atliekamas nevalgius nuo 9 ryto iki 12 val. Ėminys iš paciento piršto – kapiliarinis, iš venos – veninis kraujo tyrimas. Reikia žinoti, kad cukraus kiekis veniniame kraujyje, visada yra apie 10% didesnis, nei kapiliariniame kraujyje.

  • Sveiko žmogaus gliukozės kiekis kraujyje svyruoja nuo 3,3 iki 5,5 mmol/l.

  • Kai gliukozės kiekis fiksuojamas tarp 5,6 ir 7,5 mmol/l, nustatomas prediabetas.

  • Gliukozės koncentracijai kraujyje pakilus virš 8 mmol/l, gali būti nustatomas diabetas.





Ar galima atlikti kraujo tyrimą stovyklų metu?


Stovyklų metu, kraujo tyrimus atlieka ‘’Antėjos’’ laboratorijos darbuotojos, mūsų patalpose Palangoje, Daukanto g. 10.

Galimi ne tik gliukozės ir cukraus kiekio kraujo

plazmoje tyrimai, bet ir kiti informatyvūs tyrimai, suteikiantys daug naudingos informacijos pvz. glikozilintas hemoglobinas, ENG – eritrocitų nusėdimo greitis, C-reaktyvus baltymas, insulinas prieš valgį – insulinas po valgio, bendras kraujo tyrimas, homocisteinas.

Sužinosite: kas tai yra ir kuo svarbūs neutrofilai? Labai svarbu žinoti kai kuriuos kraujo parametrus, nes jie nusako, kuriame taške mes esame ir ką reikėtų mums keisti.

Daugiau apie stovyklą ir teikiamas paslaugas rasite čia →


Cukraus ir gliukozės kraujo tyrimas:

Kraujo tyrimas leidžia nustatyti gliukozės kiekį kraujyje, o ar tai yra viena medžiaga su cukrumi? Galima suprasti patyrinėjus biocheminę sudėtį. Norėdami atsakyti į šį klausimą, turime įsivaizduoti kokie cukrūs egzistuoja gamtoje, ir kaip jie yra susiję?


Pasiaiškinkime, kuo skiriasi cukrus nuo gliukozės?

Pagal savo sandarą angliavandeniai yra skirstomi į monosacharidus, disacharidus ir polisacharidus. Visi monosacharidai baigiasi galūne (ozė) fruktozė, gliukozė, ribozė, galaktozė ir tt.

Gliukozė tai: Mono – 1 vienas + sacharidas = monosacharidasCukrus tai: 2 monosacharidai, Gliukozė+fruktozė=Cukrus: Di – 2 du + sacharidas = disacharidasVisi monosacharidai ir disacharidai (greitieji angliavandeniai) yra saldūs, tai aukšto glikeminio indekso produktai.

Valgant daug aukšto (GI) produktų, gliukozės kiekis kraujyje greitai pakyla, tačiau greitai ir krenta. Tokie staigūs gliukozės svyravimai yra žalingi žmogaus organizmui.

Apie tai, kas yra glikeminis indeksas ir aukšto GI produktai skaitykite čia: 

Atliekant gliukozės arba cukraus kiekio kraujyje tyrimą, siekiama nustatyti angliavandenių apykaitos pokyčius, bei nustatyti galimus medžiagų apykaitos sutrikimus.


Kaip yra skirstomi angliavandeniai?

Monosacharidai – paprastieji cukrūs, sudaryti iš 1-vieno elemento, tai gali būti gliukozė, dekstrozė, fruktozė, galaktozė, ribozė, deoksiribozė. Visi monosacharidų pavadinimai baigiasi galūne ‘’ozė“.Savo struktūroje gliukozė yra monosacharidas, kuriame yra tik vienas angliavandenis. Gliukozė yra sudaryta iš daugelio monomerų.Disacharidai – sudaryti iš 2-dviejų susijungusių monosacharidų:gliukozė+fruktozė=cukrus.Cukrus yra sacharozė, dažniausiai gaminamas iš cukranendrių ir cukrinių runkelių.Polisacharidai – tai polimerinės grandinės, sudarytos iš 10 ir daugiau susijungusių monosacharidų, kurie tarpusavyje sujungti sudėtingomis cheminėmis jungtimis.


O kaip įsisavinami angliavandeniai?

Organizmas tiesiogiai gali pasisavinti tik monosacharidus, todėl disacharidus, arba sudėtingesnius polisacharidus jis tūri suskaidyti iki monosacharidų, organizmas juos lėtai perdirbinėja į paprastus angliavandenius.Gamtoje ypač paplitę keturi polisacharidai, sudaryti iš gliukozės: krakmolas, glikogenas, celiuliozė ir chitinas. Jie neturi saldumo, gliukozė iš jų staigiai nepakyla.


Kodėl norint numesti svorio, reikia daugiau valgyti polisacharidų?

Sveikieji (sudėtingi) angliavandeniai yra būtini norint numesti svorio, jie palaiko sotumo jausmą, ir nepertraukiamai tiekia energiją. Valgant žemo glikeminio indekso produktus (polisacharidus) cukrus į kraujotaką patenka iš lėto, nes angliavandeniai įsisavinami lėtai, taip ilgiau yra išlaikomas sotumo jausmas.Sudėtingų angliavandenių turintis maistas yra labai naudingas, nes turi daug vitaminų ir mikroelementų, jų gausu grūduose, daržovėse ir vaisiuose. Polisacharidai turi sudėtingas, šakotas chemines struktūras.


O ar galima nustatyti, ragaujant produktus, kokiai angliavandenių grupei jie priklauso?

Taip, visi monosacharidai, disacharidai (greitieji angliavandeniai) yra saldūs. Jeigu norite numesti svorio, ir išlaikyti liekną figūrą, toks maistas neturi būti įtrauktas į jūsų racioną.Visi angliavandeniai virškinimo metu yra skaidomi ir paverčiami gliukoze. Patekusi į virškinimo traktą ji absorbuojama ir siunčiama į kraują, o kraujas perneša į visus organus ir audinius.


Kas atsitinka kuomet organizme susidaro gliukozės perteklius ir kur jinai kaupiama?



Ji yra kaupiama pilvo riebalų ir glikogeno pavidalu.

Glikogeno pavidalu – raumenyse ir didžioji dalis kepenyse.

Riebaluose – kurių daugiausia yra pilvo srityje ir raumenyse.Glikuoto hemoglobino pavidalu – kuo daugiau kraujyje perteklinės gliukozės, tuo daugiau susidaro glikuoto hemoglobino.


O kas vyksta, esant gliukozės trūkumui kraujyje?

Organizmas jos pasigamina skaidydamas (gliukoneogenezė) glikogeną. Tokiu būdu yra palaikomas tinkamas gliukozės lygis kraujyje, ir užtikrinamas energijos balansas organizme. Glikogenas dar vadinamas gyvuliniu krakmolu. Kaip augalai kaupia krakmolą, taip gyvūnai kaupia glikogeną, kaip energijos atsargas. Taip pat, ilgalaikio streso metu didžioji dalis baltymų, kurie patenka į organizmą verčiami gliukoze.

 
 
 

Comments


bottom of page